17.5. vietetään leipomispäivää

17.5.2024

Kevät ja kesä on juhlien aikaa, jolloin on lupa herkutella hyvillä mielin. Aineksiin voi valita halutessaan niitä terveydelle parempia vaihtoehtoja, mutta tästä ei kannata ottaa liikaa stressiä - juhlien aikaan nautitaan ja arjen valinnat ovat ne ratkaisevat!

Juhliin sopii loistavasti tämä Eveliina Miettiseltä saatu ohje herkulliseen Porovoileipäkakkuun  Kiitos Eveliina!

Porovoileipäkakku

12 annosta

Porotäyte

150g kylmäsavustettua pororouhetta

1.5dl puolukoita (pakaste)

150g maustamatonta kevyt tuorejuustoa (11%)

75g ranskankermaa (12%)

tuoretta ruohosipulia

mustapippuria

Kurkkutäyte

170g kurkkua

4rkl tuoretta ruohosipulia

150g maustamatonta kevyt tuorejuustoa (11%)

75g ranskankermaa (12%)

suolaa

hieman sitruunamehua


20 viipaletta täysjyvä- tai

ruispaahtoleipää


Kostutus

rasvatonta maitoa

Kuorrutus

300g maustamatonta kevyt tuorejuustoa (11%)

80g ranskankermaa

Koristelu

Oman mielen mukaan.

Punasipulikukka, timjamin versoja, syötäviä kukkia tai esim.

poronpaistileikkeitä, kurkkua, salaatinlehtiä, vesikrassia, tuoreita puolukoita/

pensasmustikoita ym.

Ohje

Valmista porotäyte. Hienonna ruohosipuli. Notkista tuorejuusto ranskankermalla. Lisää pororouhe, puolukat, ruohosipuli ja mausta rouhitulla mustapippurilla.

Puolukat voi lisätä jäisinä etenkin jos valmistat kakun tarjoilua edeltävänä päivänä.

Valmista kurkkutäyte. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi ja hienonna ruohosipuli. Notkista tuorejuusto ranskankermalla. Lisää kurkku ja ruohosipuli. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.

Leikkaa leipäviipaleista ohuelti reunat pois. Levitä neljä viipaletta vierekkäin neliön muotoon. Kostuta viipaleet maidolla. Levitä puolet porotäytteestä leiville. Lado seuraava leipäkerros, kostuta ja levitä puolet kurkkutäytteestä. Toista seuraava kerros lopulla porotäytteellä ja viimeinen kurkkutäytteellä. Peitä viimeinen täytekerros leivillä ja kostuta.

Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja anna tekeytyä yön yli. Tasoita reunat tarvittaessa ja levitä päälle sekä reunoille tuorejuusto-ranskankerma kuorrute.

Koristele oman mielesi mukaan esim. punasipulikukalla, timjamin versoilla ja syötävillä kukilla tai poronpaistileikkeleillä, kurkulla, salaatinlehdillä, vesikrassilla, tuoreilla puolukoilla/pensasmustikoilla, syötävillä kukilla ym.

Kakku muuntuu helposti lohivoileipäkakuksi korvaamalla poron savulohella ja puolukat puolikkaalla punasipulilla, lisää mausteeksi tuoretta tilliä ja sitruunamehua. Koristeluun voi poron sijasta käyttää kylmäsavulohta ja puolukoiden tilalle sitruunaviipaleita.

Voileipäkakusta saa kevyemmän jättämällä majoneesit pois ja käyttämällä kevyt tuorejuustoa, vähärasvaisempaa ranskankermaa tai turkkilaista jugurttia. Vaalean leivän sijasta täysjyvä- tai ruisleipää. Kuorrutteen määrää voi myös vähentää tekemällä kakun "naked cake" -tyyliin, jossa kakun reunat jätetään kuorruttamatta, jolloin eriväriset kerrokset jäävät näkyviin.

Ja herkuttelemaan!